Waarom wandelen beter werkt tegen stress dan fietsen of hardlopen

Om de drukte van werk, gezin en alles daarom heen van je af te schudden zou je beter kunnen gaan wandelen dan hardlopen. Dat zegt wandelcoach Ingeborg Steinvoord tegen carrièremagazine Intermediair.

“Als je beweegt, gaat er meer zuurstof naar je hoofd, waardoor je hersenen nieuwe verbindingen maken. Daarom word je van wandelen creatiever. En lopen in de natuur is helemaal goed. Die oordeelt niet. Je wordt er hoopvoller van en je gedachten kunnen de vrije loop gaan,” aldus Steinvoord.

Volgens bedrijfsartsen is het niet de stress zelf die schadelijk is, maar het gebrek aan hersteltijd. “Stress is een fysieke reactie van ons zenuwstelsel op een situatie waarin we moeten vechten, vluchten of bevriezen. Dan is een piek in stresshormonen adrenaline en cortisol nuttig. Maar wordt de stress chronisch en sta je als het ware constant ‘aan’, dan raak je uitgeput,” legt de coach uit.

In een drukke werkweek is het daarom cruciaal om te zoeken naar rustmomenten. Wandelen helpt volgens haar het beste. Maar wandelen is haar belangrijkste tip. ‘Het helpt je te onthaasten. Je kunt ook wel fietsen of hardlopen, maar wandelen vertraagt. Je zintuigen doen veel meer mee. Je voelt de wind, ruikt de bloesem, ziet de rode besjes in de tijd verkleuren.’

En nee, het gaat niet om de afstand, de snelheid, het presteren; juist niet. Het gaat om even loslaten wat er allemaal moet, en ‘in het moment zijn’. Die zin kennen we uit de mindfulness en yoga, maar wandelen is een simpele variant en kan altijd. Gewoon je schoenen aantrekken en naar buiten gaan. Je lunch wandelend opeten. Een halte eerder uit de tram stappen en de laatste meters lopen.
Nieuwe ideeën
Ook op kantoor zou je elk moment voor een loopje kunnen aangrijpen, want zitten is het nieuwe roken, zo ongezond is het. Loop dus eens via de trap naar die collega een verdieping hoger, pleeg je telefoontjes wandelend, en loop vaak genoeg even naar de koffie- of thee-automaat.

Je kunt zelfs prima doorwerken tijdens een wandeling. Denk bijvoorbeeld aan een brainstormsessie of vergadering met maximaal vier man, tipt Steinvoord. ‘Mensen klagen misschien over het weer of hun schoenen. Plan het dan in voor een andere dag, dan kunnen ze andere schoenen meenemen.’ Door te wandelen verander je van perspectief en dat alleen al levert nieuwe ideeën op.

door: Ingeborg Steinvoord ( loopbaan-en wandelcoach)

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en welzijn, Oerlopen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s