Je gaat het pas doen als je het (in-)ziet…….

Het is vaak zo dat aanwijzingen hoe je je hond kan opvoeden niet opgevolgd kunnen worden omdat je uitgaat van een heel ander paradigma** dan degene die die aanwijzingen geeft.

Als je bijvoorbeeld vindt dat een hond moet gehoorzamen, dan is de aanwijzing: “Laat je hond gewoon snuffelen aan een hele lange lijn en laat je hond gewoon hond zijn”, niet te begrijpen. Dat kán niet begrepen worden als je vindt dat honden naast je knie moeten volgen vanuit de idee van de baas zijn, want dan ben je dus bang dat je je leiderschap verliest of de hond maar gaat doen wat hij wil.

Een ander voorbeeld: veel mensen vinden het vervelend dat hun hond trekt. Dus zoeken ze manieren hoe ze hun hond kunnen leren niet meer te trekken. Op zich kan dat: honden kun je zo intimideren dat ze niet meer trekken (want ze zijn bang voor straf).

Echter, als je je hond ziet als een gelijkwaardig wezen met een eigen-aardige intelligentie en een gevoelsleven, dan is bijvoorbeeld voorop lopen helemaal geen issue en ga je er ook geen technieken op loslaten om dat te corrigeren. Je laat dan je hond zijn eigen ding doen en dat is zeker heel veel snuffelen als je hem uitlaat, want dat is wat honden graag doen (en niet bijvoorbeeld een door jou vantevoren uitgestippelde wandeltocht uitvoeren in een bepaald tempo?!).

Grappig is dat dit probleem – vanuit een ander paradigma** – dus helemaal niet bestaat! Dus dan hoef je je hond helemaal niet te leren niet te trekken! Het paradigma dat je een hond ziet als een volwaardig en gelijkwaardig wezen met zijn eigen intelligentie (die minstens even intelligent is als de mens, alleen anders; maar vaak zijn mensen niet intelligent genoeg om die intelligentie te onderkennen).

Als een hond mag snuffelen waar en hoe hij dat wil, dan is de hond heel gelukkig en bouw je een natuurlijke band en relatie op met je hond.

En daar word je zelf ook weer heel gelukkig van !

In feite zijn op zo’n manier een heleboel speelse activiteiten niet echt meer nodig. “Men-trailing” is weliswaar heel leuk, maar als je je hond mentaal werk wil laten doen dan is “vrij snuffelen” precies zo’n cerebrale activiteit!

**Als voorbeeld van wat ik bedoel: als je uitgaat van de “platte-aarde-theorie”, dan kan je niet of heel moeilijk de aanwijzing opvolgen om gewoon een paar honderd kilometer van de kust af te varen; als je echter opeens inziet dat de aarde een bol is, dan is het geen enkel probleem!

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, Honden, Natuur. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s