Wu Wei (无为)

Als er één uitdrukking is waar ik bijna al mijn hele leven mee worstel is het wel “wu wei“, ofschoon ik door oerlopen (zie mijn teksten hier onder) vaak wu wei beleefd heb. En nu ik ouder word, zie ik in dat het ook heel moeilijk te begrijpen is, want het is niet te begrijpen, juist niet! Juist het willen begrijpen zit je in de weg! Onder andere.
Want: conventionele meningen zeggen het tegendeel: je kan ingrijpen in je leven, je kan je leven bepalen, je moet doelen stellen en die kun je dan vervolgens bereiken etc. . Juist in deze tijd waar je vaak de beste moet zijn en alles wordt gemeten, is “wu wei” wat mensen niet meer kunnen beleven.

Maar ook al vertellen vele van mijn teksten over oerlopen mijn beleving van “wu wei”, dat wilde vaak toch niet zeggen dat ik niet terug viel in de gewoonte om alles te willen controleren. En methodes zocht om toch een draai aan mijn leven te geven.

Maar op dit ogenblik ben ik in een stadium beland dat ik geen enkele gedachte met betrekking tot controle en beïnvloeden van mijn leven serieus neem. Ik neem ze waar, maar hecht me er niet aan.
Het leven gebeurt, het hele universum gebeurt.

Enige quotes, die “wu wei” ondersteunen:

  • “When we learn to work with our own Inner Nature, and with the natural laws operating around us, we reach the level of Wu Wei. Then we work with the natural order of things and operate on the principle of minimal effort. Since the natural world follows that principle, it does not make mistakes. Mistakes are made – or imagined – by man, the creature with the overloaded brain who separates himself from the supporting network of natural laws by interfering and trying too hard.” – Benjamin Hoff, The Tao of Pooh
  • “Der Mensch kann zwar tun, was er will. Er kann aber nicht wollen, was er will.” – Arthur Schopenhauer (in: Freiheit des Willens, Der Wille vor dem Bewußtseyn anderer Dinge).
  • “Life is what happens to you, while you’re busy making other plans”John Lennon

 

Dit bericht werd geplaatst in Filosofie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s