De meeste makers van diëten hebben slechts één ding gemeen: ze willen wat van u. Uw geld :-)

In tegenstelling tot wat vele deskundigen ons willen laten geloven, is het van geen enkele betekenis voor onze gezondheid, hoeveel we eten en welke samenstelling ons voedsel heeft.

Waarom? De meeste deskundigen en gewone mensen vergeten dat we niet alleen maar van voedsel leven.

Wat denkt u? Gelooft u dat het mogelijk is een leven lang van een half kopje maïs en half kopje maïsbier te leven en bovendien ook nog per dag 20 tot 40 km te wandelen en te rennen?

“Dat lijkt me niet”, hoor ik u zeggen. Toch leven de Tarahumara Indianen al eeuwen tot op vandaag de dag zo. En één keer per week doen ze een spelletje met een balletje, wat neer komt op het rennen van een tot twee keer de Marathonafstand! Na deze afstand is hun hartslag lager dan bij het begin. Wanneer zij een “gezond” dieet gaan volgen met gezonde vitamines en mineralen, krijgen ze hartklachten, te hoge bloeddruk, huidziektes en cariës. Westerse wetenschappers deden er een jaar over om ook zulke loopprestaties te verrichten met deze voeding. (Het is overigens “grappig” dat deze indianen nauwelijks te porren waren voor wedstrijden, die ze dus makkelijk zouden kunnen winnen; maar winnen, competitie en iets bereiken (typische mentale zaken) vallen buiten hun cultuur. Ze hebben wel een paar keer aan wedstrijden meegedaan, maar werden afgeleid door interessantere zaken onderweg).

Zulke voorbeelden kun je overal op de wereld vinden: Eskimo’s, het Hunzavolk in de Himalaya, de bergboeren uit Tirol. Ze eten slechte voeding volgens de meest recente wetenschappelijke maatstaven!

Kortom: er bestaat geen voeding die voor iedereen goed is!

Een onderzoek naar waarom 5.000 vitale honderdjarigen die leeftijd bereiken, liet zelfs niets gemeenschappelijks zien op het gebied van voedsel. Het enige wat uiteindelijk gemeenschappelijk bleek te zijn is: elk van deze vitale ouderen zweette behoorlijk één maal per dag, door te rennen, hout te hakken, te dansen, lief te hebben enzovoorts. Kortom: beweging.

De voeding, die u gezond en vrolijk houdt, moet u zèlf ontdekken. Ze kan per uur, per dag, per leeftijd, per seizoen en per plaats verschillen! Er is helaas niets waar u zich aan kan vasthouden: geen richtlijnen, geen schema’s, geen tabellen, geen advies van deskundigen. En om slank te worden, als dat al noodzakelijk is, heeft u hooguit een verandering van uw denken nodig.

Er bestaat uitsluitend de voor u gezonde en juiste voeding. En die vindt u niet in tijdschriften, dieetboeken, het Voedingscentrum, het internet, noch in folders van biologische natuurvoeding.

Witte suiker, geraffineerd meel, transvetten, margarine, frisdranken…..kortom alle levenloze voedingsmiddelen, dragen weliswaar niet bij aan een opbouwende en versterkende invloed op uw lichaam, doch het nut of de schade voor uw lichaam is van mens tot mens en van tijdstip tot tijdstip zeer verschillend.

Het enige wat telt is uw gevoel: Uw hart en ziel moeten in harmonie zijn met wat u nu tot zich neemt, zodat u kunt genieten en ook om het goed te kunnen laten verteren. Laten in godsnaam geen calorietabellen, voorschriften, hoeveelheden, vitaminegehalte etc. bepalen wat u eet, maar uitsluitend uw persoonlijke, natuurlijke waarneming.

Vergeet alle diëten, dieetgoeroes, voorschriften en instantrecepten en luister naar uw lichaam wat die u van dag tot dag te zeggen heeft. Bestrijdt nooit een vreetkick, voel eerder waar dit vandaan komt en ga daar liefdevol mee om. Door verboden, zelfkastijding en gejammer is nog geen mens slank en/of gezond geworden.

De enige vraag die u zich zou kunnen stellen is: Welke werking heeft dit eten of drinken nu, precies op dìt moment, op mij? Op mijn lichaam, op mijn geest, op mijn kracht? Met andere woorden: Neem ik levenskracht op of niet? Het antwoord vindt u in geen enkel boek, reclamefolder of bij geen enkele diëtist of arts. De deskundige bent u en dus uw smaak.

Maar als nou je smaak verpest is? Daartoe enige aanwijzingen:

  • Eet met ogen, neus en tong. Vertrouw uw eigen oordeel en langzaam wordt u zich bewust van wat uw lichaam wil en nodig heeft.
  • Liefde gaat door de maag (wat voor, tijdens en na het eten gebeurt in het hoofd en het hart van de kok, u en uw tafelgenoten is doorslaggevend. De gedachten en gevoelens waarmee u kookt en eet, bepalen in hoge mate het nut en de voedingswaarde voor u……….. nu. Zo simpel is dat).
  • Het beste eten, de gezondste biologische natuurvoeding verandert in uw lichaam tot gif, in overtollig vet en in algemene verzwakking als de atmosfeer waarin u kookt en eet bedorven is – door zonder liefde voedsel te verbouwen, te produceren en te koken (snel, snel, snel), door de angst voor overgewicht, door stress.
  • Voel hoe u voedsel verteert: overmatige winden, boeren, krampen, misselijkheid, opgeblazen gevoel, slapheid, veel minder energie, snel weer trek in iets na een stevige maaltijd, de kleur, samenstelling en ritme van de ontlasting etc. etc. duiden er allemaal op dat ons lichaam ons iets wil vertellen.

Gewoontes zijn moeilijk te veranderen, tenzij je beseft dat de gewoonte om uitsluitend uit te gaan van liefde voor jezelf op den duur loont. Helaas veranderen de meeste mensen alleen maar van gewoonte als ze òf instant worden bestraft òf instant worden beloond. De uiterlijke effecten er van laten dus even (soms wel een jaar) op zich wachten. De rust* en het genieten op basis van uw eigen natuurlijke eigenschappen, zijn overigens wèl instant!

* “hè, hè, geen verwarrende, elkaar tegensprekende, aan mode onderhevige adviezen en verleidingen meer”

N.B.: Ik heb de vrijheid genomen sterk te lenen uit een boek, dat hier nauwelijks bekend is en ook niet vertaald werd:
“Aus eigener Kraft” van Johanna Paungger en Thomas Poppe. Goldmannverlag 1993. Zie ook: www.paungger-poppe.com . Dit doe ik overigens met hun toestemming en ook omdat hun teksten opvallend verfrissend zijn en overeenkomen met mijn eigen ervaring.


Dit bericht werd geplaatst in Filosofie, Gezondheid en welzijn, Oerlopen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s