Enige dagboekteksten (van mijn vroegere website oerlopen.nl)

 Hardlopen op blote voeten is een geheel andere tak van sport
Ik ben opgehouden met hardlopen………………ik doe alleen nog maar aan oerlopen. Ik ben tijdens mijn vakantie in Duitsland, op het prachtige waddeneiland Föhr, weer begonnen met intensief hardlopen op blote voeten: ik noem het ook wel: oerlopen! Wat een genot! Telkens is het een avontuur wat ik voel. Dit is een hele andere tak van sport, dit heeft niets meer met hardlopen te maken zoals ik het kende: het gaat niet om meten, niet meer om te presteren, niet om iets te bereiken, niet meer om jezelf te vergelijken met anderen, snelheid is onbelangrijk, geen tijdmeting, geen hartslagmeter. 
Geen technieken meer

Je lichaam weet wat het beste is voor hem/haar, daar hoef je helemaal niets aan te doen. Geen technieken. Het voelen blijft over. Werkelijk lopen in het hier en nu. Dat klinkt wellicht zweverig, maar mijn voeten houden mij aan de grond J Mijn voeten voelen elke ondergrond, alle verschillen.

In mijn beleving heb ik er een nieuw zintuig bij, dat op een heel eigen manier de wereld waarneemt………….ze passen zich perfect aan op elke ondergrond door bijvoorbeeld andere spieren te gebruiken, de stand van de voeten en de snelheid te veranderen. Het heeft zo iets “oers”, het is zo oorspronkelijk. Het geeft zo’n heerlijk contact met de natuur. Met schoenen voel je dat allemaal niet, je dendert gewoon over alles heen.

Nou moet ik zeggen dat ik in bijzondere gunstige omstandigheden verkeer. Namelijk dat ik bij Loonse en Drunense Duinen woon. Daar is een heerlijke afwisseling van zand, mos, gras etc. Ik loop wel wat over asfalt, maar mijn voeten geven bij verre de voorkeur aan het bos en zand.

Reacties van mensen

Prachtig vind ik ook de reacties van mensen: Een vrouw, die me onlangs voorbij reed op de fiets en echt verontwaardigden bestraffend uitriep: “zonder schoenen!”……….en zonder iets te vragen verder reed. Of een aantal jonge dames te paard: “moet je dat nou eens zien………die man loopt zonder schoenen, wat zal die een vieze voeten krijgen”. Het leuke is overigens dat mijn voeten er nog nooit zo mooi en gezond hebben uitgezien, sinds ik nu alweer acht weken nauwelijks schoenen aan heb.

Voeten ontwikkelen allerlei bijverschijnselen in schoenen: zweetkakkies, blaren, eelt, scheuren in eelt, eksterogen, schimmel. Hoeft niet, maar het is een veelvuldig voorkomend verschijnsel. Nou wil ik me helemaal niet afzetten tegen het dragen van schoenen. Ik draag ze ook tijdens mijn werk, maar zodra en zolang de temperatuur het toelaat heb ik privé geen schoenen aan.

Tegen alle adviezen in

Ik heb tegen alle goed bedoelde adviezen van allerlei specialisten (fysiotherapeut en podotherapeut) m.b.t een achillespeesblessure mijn schoenen met ingenieuze zooltjes uitgedaan en ben met gevoel gaan wandelen op blote voeten, wandelen door het bos, over het strand etc tijdens mijn vakantie.

Wonderwel was dat een perfecte bijdrage aan de genezing daarvan. Later las ik bij Wessinghage* dat één van de oorzaken van achillespeesblessures een verkorting van de pees is. En hij raadt mensen aan om MBT schoenen (zonder hak) te dragen als therapie. Dat doe je dus nou precies door op blootsvoets hard te lopen!! Intuïtief had ik dus het juiste gevonden en nu kàn ik niet eens meer op die lompe torenhoge zooltjes met allerlei aanpassingen lopen.
Een ander voordeel van oerlopen: Je laat je beenspieren trainen veel sterker groeien door de voorvoetlanding 

In bovenstaand verhaal staan dus wat algemene opmerkingen uit mijn dagboek. Hieronder een paar van mijn dagelijkse belevingen.

 23.07.2005

Echt oerlopen verlegt je zwaartepunt vanzelf in je bekken. Het intensieve oefenen om een goede looptechniek aan te leren, nu gaat dat vanzelf.

Al het denken, vergelijken, presteren valt in het niet bij zo veel vreugde wat ik voel bij het hardlopen op blote voeten.

29.07.2005

Ik wandel vanuit mijn bekken en mijn chi punt en als ik op zo’n manier op scherpe steentjes loop doet het geen pijn! De gewichtsverdeling is anders!! Je loopt vanuit je midden! Je benen bewegen zich vanuit je midden/chi/bekken! En je loopt automatisch rechtop. Zo gaat het ook met hardlopen op blote voeten: Je loopt automatisch meer op je voervoet en je heelt je spieren, pezen. Mijn dochter rende overigens meteen vanaf de  eerste dag van de vakantie op haar blote voeten over scherpe steentjes zonder dat het haar pijn deed. Dus het heeft niet veel te maken met de huid, maar meer met de manier hoe je gewicht verdeelt. Zij doet dat nog veel vanzelfsprekender en natuurlijk dan ik.

31.07.2005

Ik kreeg weer last van mijn achillespees toen ik op hardloopschoenen ging lopen L

De instelling tav voedsel en het lichaam is veel belangrijker dan je alleen maar bezig houden met wat er in je lichaam komt. Eet je gezellig met andere mensen, heeft de kok met liefde gekookt? Eet je uit liefde voor je zelf of omdat je iets wilt bereiken?

Ik heb heerlijk een uur “oergelopen” op het wad. Het ging vanzelf! Opvallend is dat ik al zo’n afstand kan afleggen na zo’n korte tijd, maar dat doe ik ook uitsluitend op gevoel. Ik plan geen afstanden meer, mijn lichaam bepaalt hoe hard ik loop en hoe lang. Doordat je voeten voortdurend zo’n directe feedback aan het lichaam geven, loop je automatisch met een goede voetafwikkeling, rechtop, gebogen knieën. Je loopt op een manier die nodig is op dat moment op die ondergrond.

En vooral: wat een genot! Dat is in feite onbeschrijfelijk! De sensaties die je door je voeten ervaart, zijn steeds zo afwisselend. Het is net een nieuw zintuig! Je voelt überhaupt je voeten! (Normaal was ik nauwelijks bewust van mijn voeten). Nu zijn ze belangrijk en zijn ze in het centrum van mijn aandacht. Geen wedstrijd, geen prestatie, niets bereiken, niets bewijzen, niets vergelijken, het lichaam laten lopen, genieten van de natuur via je voeten.

 04.08.2005

Heerlijk op blote voeten gelopen op het strand, eerst in het bos, daarna in een soort weiland, op straat, bospaden, heel afwisselend. Ik land ongeveer op het midden van mijn voet, veer door en kom licht met mijn hiel op de aarde en zet vervolgens af met de bal van mijn voeten en tenen. Het wonderlijke is dat mijn achillespeesblessure heelt door op blote voeten hard te lopen! Dus tegen alle adviezen in! Dat was puur intuïtief, want ik vermoedde dat het niet zo goed zou zijn. Immers vele hardlopers doen juist hakverhogingen in hun schoenen. Laat Dr. Wessinghage dat nu juist beweren in een boek dat ik net las, dat de meeste achillespeesblessures ontstaan door verkorte achillespezen.

07.08.2005

Vandaag weer ± 30’ gelopen op blote voeten, rustig, vooral op mos en zandpaden in het bos. Mijn voeten/zolen zijn nu al tamelijk beschermd, er heeft zich een soort dikkere leerlaag gevormd, soepel. Ik verzorg mijn voeten wel veel intensiever dan voorheen: ik smeer ze elke avond in met voetcrème, masseer ze en ben dankbaar dat ze me weer overal hebben heengebracht en zo veel hebben laten voelen. Realiseer je maar eens hoe geniaal het lichaam is: het ontwikkelt een leren beschermlaag doordat ik buiten overal op blote voeten loop, en mijn kuitspieren worden steviger om daarmee de druk van het lichaam op te vangen.

Niet oerlopen om slank te worden,( dat is namelijk een vorm van bestrijden), maar uit liefde, als geschenk aan mijn voeten J Lopen als liefdevolle gave aan het lichaam.

 11.08.2005

Het oerlopen heeft mijn lopen wezenlijk verandert: ik geniet nu, ik ben in contact met mijn oernatuur, ik loop om het lopen, niet om iets te presteren.

 09.08.2005

Vandaag wel meer dan een uur hard gelopen op blote voeten. Dat gaat heel goed, gedeeltelijk over het strand naar Nieblum en zelfs een stuk over de asfaltstraat terug richting vliegveld, langs de golfbaan. Dat gaat ook goed! Zelfs op ribbelig asfalt. Helaas ben ik wat later met mijn rechtervoet op een steen getrapt op een zandpad en dat doet nu nog pijn. Dat gebeurt dus ook! Ik bedoel: één van de voordelen hardlopen op blote voeten is dat je geen blaren kunt krijgen en ook geen zweetvoeten J en geen sokken en schoenen nodig hebt, maar af en toe trap je dus op een keitje en dat doet pijn. Overigens: meestal als dat gebeurt trek je automatisch met een ongelofelijke snelheid je voet omhoog, zodat je zo’n keitje hooguit een milliseconde raakt, maar dat gebeurt dus niet altijd L

 12.08.2005

Ik krijg vooral het heerlijkste gevoel op wat vochtig gras en op vochtige zandpaden (net niet de te zacht en niet te hard). En wat een wonder zijn de voeten, die zich zo kunnen aanpassen aan elke willekeurige ondergrond, je loopt op het gras en opeens weer op een grindpad en meteen loop je anders, langzamer of juist sneller, je past je houding aan, maar altijd vanuit je bekken. Je slingert als het ware je benen je bekken uit.

Lopen op je blote voeten is een pure natuurbeleving. Op hardloopschoenen loop je gewoon overal overheen, je merkt nauwelijks waar je loopt, terwijl het nou juist zo beslissend is en het ultieme genot betekent te voelen waarop je loopt.

Ik loop nu ± 60′ op blote voeten en dat is een mooie tijd om te lopen. 

14.08.2005

Vergeet alles over hardlopen, want oerlopen zal je de weg laten zien. Je bent vanzelf gevoelig en je luistert vanzelf naar je lichaam! Je rent bijvoorbeeld niet gauw te veel (wat wel mogelijk is met schoenen). Ik vermoed dat heel andere hersencentra geprikkeld worden door de sensaties die de voeten krijgen, maar dat moet een arts maar eens uitzoeken. Lopen krijgt een heel volledig andere kwaliteit. Het maakt ook al die discussies over techniek overbodig. Ook de discussie wat beter is: hiel- of voorvoetlanding, die hier in Duitsland zo heftig wordt gevoerd. Dat wijst zich vanzelf uit: uiteraard is het voorvoetlanding wanneer je op blote voeten rent.  Ik hoorde overigens op de Duitse TV tijdens de wedstrijden in Helsinki, dat de Kenianen gedeeltelijk op blote voeten lopen tijdens hun training.

 28.08.2005

Als je oerloopt ben je volledig in het nu, je wordt zo in beslag genomen door het gevoel van je voeten, je zit niet meer in je hoofd, je bent in Flow. Je bent niet verdeeld. Je plant niet van tevoren: zo en zoveel tijd/afstand ga ik vandaag lopen, nee, je lichaam bepaalt dat voor je. Het is steeds een verrassing wat ik meemaak.   

 29.08.2.005

Vanmorgen mijn dochter naar school gebracht en op blote voeten gelopen, vooral over het gras, maar ook over de straat en ik merk dat je voeten vanzelf op een manier gaan lopen zodat het niet te hard aan voelt: rechter op (bijna als een mannequin of een balletdanser). Daarna heb ik hardgelopen in het bos en wat een heerlijke sensatie om met dit weer in de natuur te lopen op blote voeten!! Het was zo warm dat ik op een gegeven moment mijn T-shirtje uit deed en toen voelde ik me helemaal als een oerloper!! Vrij……………vrijheid!! Zo’n direct contact met de natuur. De voeten zijn echt een apart zintuig, die nog veel meer waarneming en tactiele sensatie geven als de ogen en de huid.

Ongeveer een uurtje gelopen op zo’n manier………….

                                                                                                                                                      

* Hier nog een paar citaten van Wessinghage: “Dabei gilt es zu berücksichtigen, dass man ja nicht mit Schuhen an den Füßen geboren wird. Mit anderen Worten: Auf der Suche nach dem natürlichen Laufstil sollte man sich daran orientieren, wie der Mensch barfuss laufen würde. Dabei kommt man zu überraschenden Ergebnissen. In diesem Falle nämlich, ohne die “Isolierschicht” einer oft zentimeterdicken Schuhsohle, ist man gezwungen, sich der körpereigenen Feder- und Dämpfungselemente zu bedienen.

Phasen der Laufbewegung
Barfuss lassen sich folgende Phasen der Laufbewegung unterscheiden:
1. Aufsetzen in Höhe des Mittelfußes.
2. Stützphase, bei der kurzfristig der ganze Fuß den Boden berührt.
3. Abdrücken über den Mittelfußstrahl und das Großzehengrundgelenk.
Ein solcher Bewegungsablauf ist sicherlich schonender für Knochen und Gelenke als ein plumpes Hineinfallen in den Schritt mit der Ferse als Puffer, die für diesen Zweck denkbar ungeeignet ist. Zudem ist diese Technik noch deutlich schneller, da zum Vortrieb beim Laufen weniger der Abstoß des hinteren Beines (also die hintere Stützphase) als vielmehr das Ziehen des jeweils vorderen Beines (in der vorderen Stützphase!) dient. Der Laufstil fast aller Weltklasseläufer entspricht diesem Grundschema.

 Gesunder Laufstil durch Barfußlaufen

Durch wissenschaftliche Untersuchungen ist gezeigt worden, dass den schmerzhaften Folgen dauernden Überpronierens (extremer Knickfuss) am wirkungsvollsten durch Barfußlaufen begegnet werden kann, wenn also bei vorgespannter Muskulatur mit dem Mittelfuß zuerst aufgesetzt wird. Ein sauberer Laufstil ist demnach wertvoller und effektiver als komplizierte und aufwendige Sohlenkonstruktionen in manchen Laufschuhen.

 

 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Oerlopen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s